Historia malarstwa renesansowego: główne postacie i ich dzieła.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na witrynie internetowej wina. Wina majÄ… co wiÄ™cej niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… dziaÅ‚ania enzymów. Albowiem pektyna znajduje siÄ™ o wiele bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… niemaÅ‚o mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, by wyeliminować tÄ… zawartość metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Znajdź więcej
2. Sprawdź to
3. Zobacz więcej
4. Przejdź do strony
Teatry świata: od tradycyjnego kabuki do nowoczesnych eksperymentów scenicznych.